Advies over een veilig magazijn

De veiligheid in een magazijn is een belangrijk onderdeel van een efficiënt en goed functionerend bedrijf. Per jaar gebeuren er nog te veel ernstige ongelukken, soms zelfs met dodelijke afloop. Door het treffen van de juiste voorzorgsmaatregelen, kan veel ellende worden voorkomen.

Al bij de inrichting van het magazijn dient er rekening gehouden te worden met het treffen van de juiste veiligheidsmaatregelen. Van Ommen Magazijninrichting is een expert op dit gebied en met uitsluitend gecertificeerd personeel, kunnen wij de volledige inrichting van uw magazijn verzorgen. Wij werken met nieuwe en tweedehands stellingen die gegarandeerd in een optimale staat verkeren. Om u alvast op weg te helpen, hebben wij de beste tips voor een veilig magazijn voor u op een rijtje gezet.

Zorg voor een opgeruimd magazijn 

Een geordend en schoon magazijn zorgt direct voor minder ongelukken. Zo is de kans erg klein dat orderpickers struikelen over dozen of verpakkingsmateriaal.

Daarom is dagelijks opruimen de eerste tip om ongelukken te voorkomen.

Zorg voor goed licht

Hoge en volle stellingen zorgen voor een verminderde zichtbaarheid. Zorg voor een spotlicht op de heftruck. Het is een relatief goedkope oplossing, maar door de felle lichtstraal op de grond, ziet iedereen de heftruck ruim op tijd aankomen.

Het licht schijnt enkele meters voor de truck, waardoor andere voertuigen of voetgangers op tijd tot stilstand kunnen komen.

Veilig magazijn

Zorg toegangscontrole op de heftruck

Om de truck te beveiligen tegen onrechtmatig gebruik, is een toegangscontrolesysteem een uitkomst. Het voertuig kan alleen ontgrendeld worden met een badge of een speciale key. Met dit systeem is er tevens inzicht in wie wanneer de heftruck heeft bediend.

Zorg voor voldoende zicht

In volle en drukke magazijnen is een risico op een aanrijding groot. Zeker wanneer veel mensen rondlopen en de nodige heftrucks in de weer zijn. Een camerasysteem dat rondom zicht geeft, scant in een oogopslag de hele heftruck. De chauffeur hoeft zo alleen nog op de lading en de camera te letten. Het verkleint enorm het risico op aanrijdingen.

Veiligheidskleding

Een meer eenvoudige oplossing voor meer veiligheid is veiligheidskleding. En in het bijzonder het veiligheidsvest. Voetgangers vallen zo direct op.

Voldoende afstand houden

Voertuigen in een magazijn draaien in een kleine hoek. Ideaal voor in het magazijn, maar zeer onveilig vanwege het uitzwenken. Speciaal om voetgangers te waarschuwen, is het Red Line waarschuwingslicht ontworpen. Het is een rode lijn die op de grond schijnt om zo personen al waarschuwend op een veilige afstand te houden.

Medewerkers en een veilig magazijn

Het veilig maken van een magazijn, komt uiteindelijk neer op het gedrag van de mensen binnen het bedrijf. Door medewerkers te stimuleren veilig te werken, wordt het ook daadwerkelijk veiliger. Daarnaast is het belangrijk dat medewerkers zich veilig voelen om schade te durven melden. En tot slot mag er geen onduidelijkheid bestaan over de regels die gelden met betrekking tot veiligheid.

Wenst u meer informatie, neemt u dan contact op met Van Ommen. U kunt ons bereiken via e-mail, telefonisch of door het invullen van het contactformulier op de website.

Bel ons

Mail ons