Hoe richt je een magazijn in?
Het is een belangrijke, maar lastige vraag: hoe richt je een magazijn in? Een goede magazijninrichting heeft allereerst een logische planning nodig. Ook moet u zorgen voor de juiste magazijnstellingen en een efficiënte opstelling. Hieronder geven we een aantal tips om uw magazijn zo goed mogelijk in te richten.
Een handig stappenplan voor een logische magazijnplanning
-
Stel alle logistieke processen vast
Welke processen worden er uitgevoerd in uw magazijn, en waarom? Pas als u dit weet, kunt u uw magazijn logisch en efficiënt indelen. U kunt bijvoorbeeld een dag meedraaien op de werkvloer en in gesprek gaan met magazijnmedewerkers. Dankzij hun praktijkervaring kunnen ze u sterke en zwakke punten van de huidige indeling meegeven.
Vervolgens kunt u de afzonderlijke magazijnprocessen vastleggen in een schematisch overzicht, bijvoorbeeld een flowchart (stroomdiagram). Daarna voegt u ze samen in één flowchart. Eventuele verbeterpunten op het gebied van efficiëntie kunt u meteen aankaarten. Verderop in deze blog geven we daar nog een aantal tips voor.
-
Verzamel de data van uw goederen
U weet nu welke logistieke processen u kunt verwachten. Andere belangrijke vragen zijn: hoe vaak vinden deze processen plaats en om hoeveel goederen gaat het telkens? Hiervan hebt u een totaaloverzicht nodig, dus geen momentopname. Bruikbare data voor de analyse zijn bijvoorbeeld ordergegevens, voorraden, het artikelbestand en gegevens van de inbound en outbound.
Met deze data-analyse krijgt u inzicht in onder andere:
- Het verband tussen magazijnprocessen
- Volumestromen
- Patronen in orders
- Omloopsnelheid van verschillende artikelen
- Benodigde opslagruimte per soort goederen
- Trends
-
Houd rekening met de toekomst
Uw magazijninrichting moet natuurlijk ook klaar zijn voor de toekomst. Is er groeiruimte? Verwacht u andere magazijnprocessen over een aantal jaar? Zo ja, wat kunt u nu al doen om uw magazijn hierop voor te bereiden? Een goed overleg met uw stakeholders is hierbij onmisbaar. Samen kunt u de benodigde eisen voor uw magazijninrichting opstellen.
-
Maak een conceptontwerp met behulp van een vlekkenplan
U hebt nu een helder overzicht van alle logistieke processen, de data van uw goederen en de toekomstverwachtingen. Hiermee kunt u een eerste ontwerp voor uw magazijnplanning maken. Dat doet u met een vlekkenplan. Hierop geeft u weer waar verschillende afdelingen of processen geplaatst moeten worden. Ze krijgen elk hun eigen vlek met een bepaald aantal m². Afdelingen die veel met elkaar te maken hebben, komen zo dicht mogelijk bij elkaar. Ook hier kunnen uw magazijnmedewerkers waardevolle input bieden.
U kunt het beste meerdere vlekkenplannen maken. Zo kunt u ze vergelijken en de voor- of nadelen tegen elkaar wegstrepen. Uiteindelijk houdt u het meest efficiënte plan over.
-
Rond het ontwerp definitief af
Het beste vlekkenplan kunt u uitwerken tot een tekening op schaal. U maakt een compleet overzicht van alle magazijnstellingen, ruimtes en procesgebieden. Vervolgens kunt u meerdere leveranciers benaderen en de beste partij kiezen.
De juiste magazijnstellingen voor elk magazijn
Er zijn allerlei magazijnstellingen. Dat komt doordat ze gebruikt worden voor verschillende soorten goederen. U kunt zich dus het beste afvragen: ‘Wat zijn het volume, de afmetingen en het gewicht van de artikelen die ik wil opslaan?’ Afhankelijk daarvan kiest u een of meer van de volgende magazijnstellingen.
- Grootvakstellingen. Deze zijn geschikt voor extra grote en zware producten.
- Legbordstellingen. Ideaal voor kleine artikelen, dozen of kratten.
- Draagarmstellingen. Handig voor langwerpige goederen zoals balken, buizen en planken.
- Bandenstellingen. Zoals de naam al zegt, kunt u hier banden in opslaan.
- Palletstellingen. Pallets inclusief lading kunt u hierin kwijt.
- Archiefstellingen. Deze zijn ideaal voor bijvoorbeeld mappen of dozen met belangrijke papieren of gereedschap.
Een efficiënte magazijninrichting
Met een logische magazijnplanning bent u goed op weg naar een efficiënte magazijninrichting. Ook is het belangrijk om te letten op de volgende punten:
- Gebruik verschillende zones. Goederen met dezelfde magazijnstellingen kunnen het beste in dezelfde zone opgeslagen worden. Zo is het makkelijker om overzicht te houden. Zijn er producten die snel weer verplaatst moeten worden? Die kunnen het beste zo dicht mogelijk bij de uitgaande goederen opgeslagen worden.
- Gebruik een duidelijke nummering. Zorg ervoor dat de zones en specifieke locaties duidelijk gemarkeerd zijn. Goede nummers zijn overal even lang en hebben geen streepjes. Zo zijn ze beter te onthouden.
Hebt u bijvoorbeeld tien rijen magazijnstellingen in een bepaalde zone? Dan is ‘08’ een betere markering voor rij 8 dan ‘8’, omdat ‘10’ ook twee cijfers heeft. Verder is vak ‘08 14 03’ beter te lezen dan ‘08-14-03’.
- Geef artikelen die op elkaar lijken een andere plek. Anders kunnen uw orderpickers ze door elkaar halen.
- Worden artikelen vaak samen besteld? Dan kunt u ze juist wél bij elkaar in de buurt leggen. Het liefst aan het begin van het magazijn.
- Plaats pak- en productietafels op goed bereikbare plekken. Uw werknemers moeten prettig en efficiënt kunnen werken. Daarom moeten hun tafels op een logische plek staan. Paktafels staan bijvoorbeeld vaak centraal.
- Laat het aantal gangen afhangen van uw heftrucks. Er moeten meer gangen zijn dan het aantal trucks dat erin rijdt. Zo voorkomt u opstoppingen.
- Laat uw medewerkers dubbelspelen. Uw medewerkers zijn extra efficiënt bezig als ze een inslag- én uitslagopdracht hebben. Dit heet ook wel ‘dubbelspelen’. Het werkt optimaal als de docks voor inslag en uitslag aan dezelfde kant van het magazijn zijn.
- Plaats de magazijngangen in de richting van hun doel, vaak het dock. Zo hoeven uw magazijnmedewerkers een minimaal aantal meters te rijden.
- Maak de gangen zo lang mogelijk. Hoe minder orderpickers van gang hoeven te wisselen, des te meer tijd u bespaart.
- Vermijd haakse stellingen en bochten. Ook dit scheelt u kostbare tijd.
- Verwerk steunpilaren tussen uw magazijnstellingen. Iets minder opslagruimte is beter dan heftrucks die telkens moeten omrijden doordat hun gang geblokkeerd is.
- Zorg voor voldoende ruimte bij de goederenontvangst en expeditie. Goederen moeten efficiënt klaargezet kunnen worden, zonder dat ze uw magazijnmedewerkers hinderen.
Hebt u vragen over uw magazijninrichting?
Met deze tips kunt u uw magazijn een stuk logischer en efficiënter maken. Wilt u graag meer informatie, bijvoorbeeld tips voor een veilig magazijn? Die vindt u in deze blog. Ook kunt u altijd contact opnemen met Van Ommen Magazijninrichting. Wij zijn specialisten op het gebied van magazijnstellingen. We zijn zelfs bevoegd om uw stellingen officieel te keuren. We helpen u dus graag verder.